tisdag 2 augusti 2011

Träning inför Lidingöloppet

Det är nu 52 dagar kvar till Lidingöloppet. OMG, hur gick det här till? Jag som är i urusel löparform. Sprang inte alls under vintern fram till Vasaloppet, satsade halvhjärtat till Göteborgsvarvet. Sprang inte alls fram till efter midsommar ungefär. Under semestern har jag långsamt och med varierad framgång väckt upp löparkroppen igen. Det känns lite tungt. MEN, allt går bara man tar det lugnt och varligt.

Ser att det finns färdiga åtta-veckors träningsprogram på Lidingöloppets hemsida, Toppa formen på åtta veckor med start denna vecka. Lite snålt kanske med bara tre varianter - Bas, 2.45 och 2.15. Vid en första titt på Bas-programmet kan jag säga att jag inte är så imponerad. Tycker nog det är lite väl ambitiösa långpass och för lite backpass. Men alla är vi olika!

Själv kommer jag att lägga upp de sista åtta veckorna ungefär på fyra pass i veckan; långpass, lätt distans, backe samt snabb-pass (intervall/fartlek/snabbdistans).

Långpass är förstås viktigt, men det är dumt att förivra sig och springa för långt innan kroppen hunnit vänja sig. Jag kommer nog att byta ut snabb-passet till förmån för ett till längre pass på ca 12 km denna vecka. Nästa vecka blir långpasset ca 15 km, sedan 17 km, 19 km, 21 km och slutligen 23 km två veckor innan loppet. Förutsatt att kroppen hänger med förstås.

Back-passen ska jag starta i en snäll backe men på slutet ska backarna vara både längre och brantare. Mina distanspass försöker jag förlägga i terräng så långt som det är möjligt.

Inga kommentarer: